Varukorg (0)

3500,00 kvar till fri frakt

Fri frakt!

Vi erbjuder fri frakt vid order med totalsumma över 3500.00

Totalt

Exkl. moms

Gå till kassan

Vallskörd

Vallkedja och skördeteknik

En stor del av vallodlingen styrs av fröblandning, gödning, jordmån samt väder och vind, men mycket beror även på hur din maskinkedja fungerar. Precis som vallodlingens övriga delar, är det viktigt att vara noggrann. Vallmaskinkedjan bör vara väl underhållen och kunna klara högre kapacitet och arbetshastigheter än vad som normalt behövs. Slåtterkrossar, vändare och räfsar bör noga ställas in för att undvika skördeförluster och jordinblandning. 
Krone vallmaskin i fält Val av vallmaskiner  
När det gäller maskinkedjan talas det ofta om kapacitet, precision och läglighetseffekt. Maskinkedjan har en stor påverkan på hur noggrannheten är i olika arbetsmoment. Det handlar om spill, skördevolym och foderkvalitet när det gäller exempelvis näringsvärde, vattenhalt, renhet och smaklighet. Genom att gå igenom respektive arbetsmoment från slåtter till inlagring skapas en överblick över maskinkedjans starka och svaga sidor. Det gäller att ha en bra kombination av redskap med rätt storlek och rätt utrustning. 
Ingen kedja är starkare än den svagaste länken 
Det brukar heta att en kedja inte är stakare än den svagaste länken och det gäller även för vallkedjan. Finns det områden som behöver förbättras? Kan en annan maskintyp, ökad maskinkapacitet eller mer arbetskraft ge bättre flyt i arbetet och samtidigt förbättra foderkvalitet och kostnadseffektiviteten?  

Det är lätt att fokusera på vissa varumärken men fokus ska vara på vilka egenskaper och funktioner som verkligen är viktiga och söka efter maskiner som uppfyller de krav och behov som du har.  
Gå igenom kapacitet och funktionalitet 
Det gäller att få flyt i arbetet och att få olika vallmaskiner att passa ihop för att få hög effektivitet och foderkvalitet. För att välja rätt vallmaskin och trimma vallkedjan kan du titta över respektive maskins kapacitet både i teori och praktik i olika förhållanden.
Det är ofta avvägningar mellan kapacitet och jämn och hög kvalitet. Om du slår vallen med ett brett slåtterekipage på 9 meter och lägger ihop det i en sträng istället för bredsprida går det fort. Om strängen blir stor finns risk för att ts halten blir 60% uppe i strängen medan i botten kan det vara 20% ts halt i fodret, vilket ger stor variation. Generellt är det viktigt att ha jämn kvalitet i fodret.  

Hur många hektar per timme eller hur många balar eller kg ts klarar maskinen normalt? Hur många dagar med rätt väderförhållande behövs för att få in skörden med rätt kvalitet? Vilket tidsspann ska finnas mellan slåtter och bärgning? Vilka specifika krav har du på precision och funktion? Vilka krav finns på kompabilitet till traktor och ISOBUS system mm? Vilket effektbehov kräver respektive redskap? Kan du använda en annan traktor om den ordinarie traktorn stannar?  
Maskinens kvalitet och driftsäkerhet 
Att ha tillförlitliga vallmaskiner med hög kvalitet är helt avgörande för att lyckas med att få bra och jämn skörd. Maskiner ska även vara lätta att använda, och ge stabila och pålitligt resultat. Det är oerhört kostsamt och frustrerande att få driftstörning och stillestånd när det faktiskt är stressigt att hinna med när förhållandena är som bäst. Driftsäkerhet är viktigt för hög funktionalitet och effektivitet men även för hög säkerhet för att undvika olyckor.   
Ha maskinerna redo inför säsong 
När det är optimala förhållande att köra måste maskinerna rulla. Se till att maskinerna är i gott skick innan växtodlingssäsongen drar i gång. Planera in så att hela vallkedjan fått den service och underhåll som rekommenderas av tillverkaren och serviceverkstaden. Förutom underhåll så behöver maskinernas inställningar ses över och provköras innan skörden ska börja. Det är även bra att ta hem kritiska reservdelar inför säsong för att minska stilleståndstiden. För att inte behöva ha allt i minnet och enklare fördela förberedelserna på fler personer är det bra att ha strukturerade underhållsplaner.

Läs mer om underhållsplaner här och hur det både kan förbättra driftsäkerheten och höja andrahandsvärdet.

Läs mer om hur du lyckas med vallskörden