hero-image

BiG X 480

Kontakta oss
Kontakta mig

Fyll i formuläret så kontaktar vi dig

Tack för ditt intresse!

Vi på Farmers First hör av oss!

Ett fel inträffade!

Ett fel inträffade, försök igen

Pris

Här kan du se våra färdiga paket och är du inloggad ser du rätt pris istället för listpris. Har du andra önskemål om maskinutrustning? Kontakta våra produktspecialister för skräddarsydda lösningar.

Bygg din egen

Kontakta gärna oss via mail sales@farmersfirst.se, över telefon 040-22 32 50 eller om du hellre vill använda "Boka ett möte"-knappen för att komma i kontakt med en produktexpert för att få hjälp med att konfigurera en maskin som passar dig och dina behov eller om du vill ha mer maskininformation, prisuppgifter och information om våra servicelämnare.
-Hjärtligt Välkommen med alla dina frågor och undringar.

Skapa konto eller logga in för att ta del av vårt erbjudande!

Logga in Skapa konto

Beskrivning

Förstklassig snittkvalitet och maximalt grödflöde med den självgående exakthacken BiG X 480!
Med sin imponerande motorstyrka på 490 hk är KRONE BiG X 480 en kompakt och kraftfull precisionshack som levererar överlägsen snittkvalitet i skörd av gräs, majs, och helsäd. BiG X 480 kommer dessutom alltid utrustad med makalös användarvänlighet och förarkomfort.

Förstklassig hackkvalitet

Den självgående exakthacken BiG X från Krone är utformad för att leverera enastående hackkvalitet. Med sex kraftfulla inmatningsrullar och en snabbt roterande knivtrumma säkerställer BiG X ett pålitligt grepp om grödan vilket ger exakt snittlängd. Knivtrumman klarar stora mängder materialflöde, och när det är dags att byta knivar görs injusteringen enkelt med hjälp av en excenter.

Maximalt flöde av grödan

BiG X från Krone har en kraftfull motor som är konstruerad för att smidigt ta hand om stora mängder av gröda. Med en intelligent design ser BiG X till att grödan effektivt matas in i knivtrumman, där den hackade grönmassan landar i fickor för en smidig transport. Bränsleförbrukningen anpassas efter mängden grönmassa som ska hackas. Detta minskar risken för blockeringar och dessutom ger VariStream-teknologin en extra nivå av säkerhet genom att använda en fjädrande botten för att hantera ännu större mängder av gröda. När grödan ska matas ut ger Stream Control-funktionen full kontroll över kastlängden, vilket är särskilt användbart när ett fält ska öppnas.
Maximalt flöde av grödan
Hög förarkomfort, smart skyddsteknik och smidigt underhåll

Hög förarkomfort, smart skyddsteknik och smidigt underhåll

När arbetsdagarna är långa underlättar det med hjälpsystem som avlastar föraren och design som gör arbetet enklare. BiG X-hytten har panoramavy för att ge föraren en tydlig överblick över arbetsområdet. Kontrollenheten, bestående av monitor och joystick, ger föraren full kontroll och avlastande automatikläge kan användas för effektiva arbetspass. För att minimera driftsavbrott och skydda maskinen finns en stendetektor på inmatningsrullarna som identifierar stenar och stoppar inmatningen direkt. Den har också en DEF-bränsletank som räcker hela dagen. För att göra underhållet enklare har den färre rörliga delar att smörja och de flesta servicepunkterna är samlade på vänster sida för enkel åtkomst.

Skörd av gräs, majs, eller helsäd

Oavsett om du skördar gräs, majs eller helsäd, så har BiG X den flexibilitet och mångsidighet du behöver och du kan med bara några få konfigureringar byta användningsområde. För grässkörd finns den imponerande pickupen EasyFlow, som med BiG X levererar högre snittkvalitet och effektivitet i jämförelse med traditionella snittvagnar. För majsskörd finns alternativen EasyCollect och XCollect. Det senare, XCollect, bryter även ner stammen och vill man maximera näringsvärdet ytterligare används en kärnprocessor. Slutligen, om du står inför helsädsskörd, kan du lita på skördebordet XDisc 620 som har hämtat teknologi från rotorbalken på Krones slåttermaskiner EasyCut. Detta skördebord blir en utmärkt lösning när vallskörden inte uppfyller de ursprungliga förväntningarna och växande spannmål behöver användas som vallfoder istället. Med BiG X är du redo för alla skördebehov!
Skörd av gräs, majs, eller helsäd

Egenskaper

Flödet av gröda genom maskinen

Flödet av gröda genom maskinen

BiG X från KRONE är den optimala självgående exakthacken för att maximera kvaliteten på din gröda. Den erbjuder enastående hackkvalitet, hög genomströmning och överlägsen användarkomfort. Så här ser grödflödet ut:
 • Sex inmatningsvalsar säkerställer hög hackkvalitet.
 • Den universella knivtrumman hackar och transporterar grödan.
 • VariStream-teknologin kan hantera stora mängder gröda i maskinen.
 • Justera enkelt avståndet till kastfläkten med StreamControl för exakt pricksäkerhet.

Inmatningen är nyckeln till att uppnå önskad hackkvalitet

Den avancerade inmatningstekniken på BiG X är nyckeln till att enkelt uppnå önskad hacklängd med precision och effektivitet. De sex hydrauliska inmatningsrullarna håller stadigt i grödan innan den matas in i trumman. Hastigheten kan justeras steglöst direkt från hytten, vilket ger dig full kontroll över processen. Dessutom ser justerbara fjädrar till att trycket från inmatningsvalsarna är optimalt, vilket resulterar i stark komprimering och enastående hackningsresultat. Den generösa öppningen mellan de sex inmatningsvalsarna och dess robusta drivning möjliggör en överlägsen flödeskapacitet genom maskinen även i krävande förhållanden.
Inmatningen är nyckeln till att uppnå önskad hackkvalitet
Metalldetektorn i inmatningssystemet skyddar maskinen

Metalldetektorn i inmatningssystemet skyddar maskinen

Avancerade metalldetektionssensorer i den främre nedre inmatningsvalsen ger omfattande skydd mot metallföremål. Dessa sensorer övervakar noggrant hela inmatningsbredden, vilket minskar risken för skador och driftstopp genom att upptäcka och varna för metallföremål som kan ha blandats in i grödan. Med denna teknologi är din BiG X både effektiv och säker.

Enkelt underhåll för smidig drift

När underhållet är enkelt är det större chans att det utförs, därför är BiG X designad med snabb åtkomst till hacktrumman genom att koppla av inmatningssystemet. Om knivtrumman behöver inspekteras i fält, kan inmatningssystemet delas framför knivtrumman med hjälp av inmatningsbordets lyfthydraulik och de demonterbara övre infästningarna. De undre infästningarna används som gångjärn när lyfthydrauliken försiktigt höjs med en knappanel som sitter på vänstra framskärmen.
Enkelt underhåll för smidig drift
Kraftfull och effektiv knivtrumma

Kraftfull och effektiv knivtrumma

När det kommer till att uppnå högkvalitativt foder garanterar Krones MaxFlow knivtrummor perfekt hackning. Välj mellan 20, 28 eller 36 knivar, och anpassa maskinen efter dina specifika behov. Hacktrumman är specialdesignad för att producera högkvalitativt ensilage samtidigt som den håller bränsleförbrukningen låg, tack vare sin imponerande svänghjulsmassa och “pullsnitt”-teknik. Knivarna är noggrant placerade i ett chevron-mönster med en vinkel på 11° i förhållande till motkniven. Denna anordning säkerställer en jämn flödesprocess, minimerar ljudnivån och maximerar effektiviteten. Med BiG X får du inte bara enastående hackkvalitet, utan också en bränsleeffektiv prestanda som ger dig en bättre maskinekonomi.

Knivbyten utan krångel

Att få knivarna att sitta rätt kan vara svårt och tidskrävande, men att få det rätt är nödvändigt för att uppnå högkvalitativ hackning. Med BiG X blir knivarna korrekt inställda från början, vilket sparar dig tid och ger omedelbart bästa möjliga resultat. Med hjälp av en excenter kan kniven enkelt monteras på rätt plats med endast tre skruvar så att de alltid är korrekt och ordentligt säkrade.
Knivbyten utan krångel
Effektiv transport av den hackade grödan i fickor

Effektiv transport av den hackade grödan i fickor

För en smidig och bekymmersfri skördehantering är det avgörande att grödan transporteras utan hinder eller blockeringar. BiG X är utrustad med generöst utrymme under knivarna och specialutformade knivstöd som säkerställer ett fritt och jämnt flöde av grödan inuti maskinen. Detta bidrar till att öka flödeshastigheten och minska ljudnivån, vilket är särskilt påtagligt när man arbetar med längre grödor. Maskinen klarar enkelt även ojämn inmatning där högar med gröda normalt orsakar problem.

Undvik blockeringar med det fjädrande golvet

Den fjädrande bottnen som kallas VariStream är placerad under knivrotorn. Den anpassar sig dynamiskt när grödorna ökar i mängd vilket gör att grödan tillfälligt kan samlas innan den kastas ut. Det säkerställer att den stora kapaciteten bibehålls utan risk för stopp i knivtrumman även om det skulle komma in extra mycket gröda i knivrotorn.
Undvik blockeringar med det fjädrande golvet
Full kontroll på kastfläkten

Full kontroll på kastfläkten

Med StreamControl får du full kontroll över processen med en kraftfull grödaccelerator som enkelt kan justeras från hytten. Det gör att du kan fylla vagnarna med precision och minimalt spill. Dessutom avlastar den motorn när avståndet till vagnen är kortare, vilket ger mer kraft till själva hackningen och att öka genomströmningen.

Säker och smidig upphängning av skördebord

BiG X är utrustad med en robust bärram för skördebordet. Bärramen har guiderullar högst upp och en bärstång längst ner. Detta gör att du enkelt och bekvämt både kan koppla på och av skördebordet. Med låsningsspännen, som tillval i hydrauliskt utförande, får du exakt kontroll över skördebordet. Upphängningsbågen gör monteringen ännu smidigare, så att du kan komma igång med skörden utan krångel.
Säker och smidig upphängning av skördebord
Optimal markföljning med pivoterande nedre infästning till skördebordet

Optimal markföljning med pivoterande nedre infästning till skördebordet

Skördebordet svänger horisontellt i upphängningsbågen som är fastspänt i styrrullarna. Detta fästsystem är enkelt och okomplicerat, och det ger skördebordet en stor rörelsefrihet. Hydraulcylindrarna på sidorna gör det möjligt för skördebordet att smidigt anpassa sig till terrängens konturer. Dessa hydraulcylindrar är trycklösa för att tillåta en problemfri rörelse.

Smidig nedre infästning till skördebordet

BiG X har ett praktiskt tillkopplingssystem som gör det snabbt och pålitligt att koppla skördebordet. Det sparar tid och gör det möjligt att fokusera mer på arbetet. Du kan välja mellan mekanisk och tillvalet hydraulisk tillkoppling som gör att du inte behöver lämna förarhytten. Den snabba kopplingen säkerställer en säker och enkel anslutning av drivsystemet till skördebordet och hanterar höga belastningar utan problem.
Smidig nedre infästning till skördebordet
Säker låsning

Säker låsning

För att låsa skördebordet används sprintar på undersidan av bärramen. Som tillval kan du enkelt hantera dessa sprintar hydrauliskt från förarplatsen, vilket gör det bekvämt och säkert att montera skördebordet.

Smidig gräsupptagning

KRONE:s EasyFlow 300 S och 380 S är ett pickup skördebord för gräsupptag. Jämfört med konventionella pickuper saknar EasyFlow kamkurva med upp till 58% färre rörliga delar, vilket gör den mycket smidigare, slittåligare och därför kostnadseffektivare när det gäller service och underhåll. EasyFlow arbetar 30% snabbare för renare upptagning och ökad produktivitet. Läs mer om EasyFlow här.

Effektiv skörd av helsäd

BiG X kan utrustas med det avancerade XDisc skärbordet, som bygger på den beprövade teknologin från slåtterbalkarna på KRONEs slåttermaskiner EasyCut. Detta system möjliggör att BiG X kan skära och hacka helsäd med en maskin. XDisc har SmartCut-teknik och en SafeCut-funktion som skyddar maskinen från främmande föremål, vilket ger hög prestanda och skördekvalitet.

Effektiv majsskörd med EasyCollect

EasyCollect, den mångsidiga majsskärbordsenheten, erbjuder enastående resultat för majsskörd. Den matar majsstjälkarna i längdled, vilket ger en finhackad majsskörd av hög kvalitet. EasyCollects unika samlingsprincip minskar arbetskostnader och har visat sig vara pålitlig och effektiv över hela världen.

Ökad mångsidighet i majsskörden med XCollect

KRONE har utökat den pålitliga EasyCollect-serien med de nya XCollect-skärborden. Med XCollect-skärbord delas avskärning och matning upp i två separata processer, vilket möter kundernas krav att hantera olika skördeförhållanden runt om i världen. Denna ökade mångsidighet ger dig möjligheten att effektivt tackla en rad olika utmaningar i din majsskörd.

Extrafunktioner anpassade för majsskörden

Vid majsskörd finns det fler utrustningsalternativ att välja till, exempelvis Autoscan, som ger överbelastningsskydd och anpassar hacklängden baserat på majsens mognadsgrad, och kärnprocessorn OptiMaxx som krossar kärnorna. Utöver detta finns VariLOC för att flexibelt ändra trumhastigheten på några minuter så att den är anpassad efter vilken gröda man arbetar med. Med rätt inställningar kan du alltid få den hacklängd som passar ditt ändamål bäst.
Extrafunktioner anpassade för majsskörden
Smidiga byten mellan grödorna

Smidiga byten mellan grödorna

VariQuick är systemet som ger dig möjlighet att snabbt växla mellan skörd av majs, helsäd och gräs. Genom att använda en kedjedrift (elektriskt finns som tillval) flyttar du enkelt kärnprocessorn ur eller in i grödflödet. Om kärnprocessorn inte används kan den enkelt sänkas ner och tas bort från maskinen genom att dra ut den åt sidan.

Enkelt att transportera

Utan några verktyg kan transporthjulen (tillval) monteras på kärnprocessorn och dras ut åt sidan. Det gör det enkelt att rulla den till förvaring. Med denna smidiga lösning blir transporten enkel och bekväm, och du sparar tid.
Enkelt att transportera
Kraftfull och bränslesnål motor

Kraftfull och bränslesnål motor

Med toppmodern teknologi från MTU (Mercedes) får du både kraft, jämn gång, låg bränsleförbrukning, hög effektivitet och minimalt underhåll i ett. Motoreffekten styrs enkelt med en knapptryckning. Använd Eco-Power-läget när full kraft inte behövs för att spara bränsle och växla snabbt till X-Power-läget när det krävs mer styrka. Maskinen anpassar sig automatiskt och kontinuerligt till rådande förhållanden. Tillvalet för motorhastighetsstyrningen förbättrar även effektiviteten och bränsleekonomin.

Enkel service och effektiv kylning

Motorn är tvärmonterad långt bak för bästa viktfördelning och enkel åtkomst. Kylsystemet, med roterande intag och avgassystem ovanför utmatningsacceleratorn, håller temperaturen nere även vid dammiga och smutsiga förhållanden. Det innebär att din BiG X alltid är redo för topprestanda, oavsett utmaningarna.
Enkel service och effektiv kylning
Driftssäkert och kraftfullt drivsystem

Driftssäkert och kraftfullt drivsystem

Drivsystemet i BiG X är utformat för att vara pålitligt och enkelt. En extra stark poly V-rem överför kraften från motorn till skördeborden och andra komponenter. Detta ger lång livslängd och pålitlig prestanda. Intagsvalsarna och skördeborden har separata hydrauliska drivsystem, vilket gör att de kan reverseras om hacktrumman plötsligt stannar. Dessutom finns det en separat och pålitlig drivlina till pumparna som styr skördemaskinens olika funktioner. Denna smarta konstruktion gör att du kan lita på att din BiG X kommer att prestera kraftfullt och pålitligt, oavsett vilka utmaningar du står inför på fältet.

Kraftfullt framdrivningssystem för högre produktivitet

BiG X erbjuder som standard framhjulsdrift och som tillval fyrhjulsdrift. Den är utrustad med kraftfulla Bosch-Rexroth-hjulmotorer och har tre körlägen samt ett hastighetsomfång på 0–40 km/h. Det hydrostatiska hjuldrivningssystemet ökar produktiviteten och minimerar underhållsbehovet, samtidigt som det ger utrymme för en större och kraftfullare hackningsenhet. Valet av 900-däck ger bästa prestanda på fältet. Det finns sex olika däckalternativ att välja mellan, där 900/60 R42 CHO fram och 710/60 R30 bak är de största.
Kraftfullt framdrivningssystem för högre produktivitet
Utmärkt utrustad för långa arbetsdagar

Utmärkt utrustad för långa arbetsdagar

För att kunna jobba långa arbetsdagar och på natten är god sikt och utmärkt belysning avgörande. BiG X erbjuder LED-lampor som tillval för bästa möjliga sikt på natten. Dess stora bränsletankar, med en kapacitet på upp till 1 450 liter diesel med den extra tanken som finns att välja till, minskar behovet av frekventa påfyllningar och ökar produktiviteten. Enkel åtkomst till alla komponenter garanterar smidigt underhållsarbete, vilket håller maskinen i toppskick. Dessutom finns en bakre kamera som tillval för ökad översikt och säkerhet. Med BiG X kan du fokusera på att maximera din skörd utan att oroa dig för bränsle och underhåll.

Premiumhytt med hög komfort

Hytten på BiG X är designad för att klara de långa arbetsdagarna:
 • Rikligt med utrymme och klimatkontroll
 • Stora fönster ger perfekt sikt och kontroll av omgivningen
 • Riktigt hög förarkomfort för att klara långa arbetsdagar
 • Användarvänlig 8" Terminal med färgdisplay och pekskärmsfunktion
 • Bred, tyst och ljus hytt
 • Solskydd för framrutan

 • Tillval:
 • Premiumkomforthytt inkluderar: 12" pekskärm, solskydd och vindrutetorkare för alla rutor, luftkonditionering, skinnklädd ratt och kylbox för extra bekvämlighet
Premiumhytt med hög komfort

Användarvänliga styrkontroller

Styrkontrollerna på BiG X är ergonomiska och användarvänliga med över 20 programmerade funktioner. 8-tums färgskärmen (12-tum som tillval) ger åtkomst till viktig maskin- och skörddata samt kamerabild. Du har full kontroll över hastighet, riktning, skördebord och utmatningsflöde för att anpassa skörden efter dina behov och önskemål.

Enklare fyllning med EasyLoad (tillval)

Med EasyLoad auto-fyllningssystemet, tillsammans med ett kamera-baserat 3D-bildanalysystem, kan du enkelt fylla alla typer av transportvagnar som rör sig bredvid BiG X. Systemet styr "öppna/stäng utloppet" och "rotera vänster/höger" funktionerna och ger dig möjlighet att välja bland olika fyllningsstrategier. Du kan enkelt övervaka och styra alla funktioner från skördemaskinens förarhytt, vilket gör fyllningsprocessen smidig och problemfri.
Stenskydd (tillval)

Stenskydd (tillval)

Det valbara stenskyddssystemet, RockProtect, ger ett bra skydd mot stenskador. Det stoppar automatiskt inmatningsvalsarna inom millisekunder efter att en sten upptäcks. Känsligheten för RockProtect-systemet är justerbar för extra skydd. På så sätt undviks kostsamma driftstopp och maskinen håller sig i sitt bästa skick.

Specifikation

  Allmänt

 • Maskintyp Självgående fälthack
 • Bränsletank volym 1220 l
 • Extra bränsletank (tillval) 230 l
 • DEF tankvolym 115 l
 • Dimensioner

 • Transportbredd 3,30 m
 • Transporthöjd 3,98 m
 • Transportlängd 8,25 m
 • Vikt basmaskin 13900 kg
 • Viktfördelning fram/bak med EasyFlow 300 Pickup 57/43 %
 • Inmatning

 • Antal inmatningsvalsar 6
 • Förkompression inmatningshals Trattformad
 • Metalldetektor standard
 • Avstånd melalldetektor-motknivar 82 cm
 • Snittlängdsjustering Steglöst justerbar från förarplatsen
 • Knivtrumma

 • Bredd/diameter knivtrumma 63/66 cm
 • Monteringsmönster knivar Chevron-mönster, med 11° mot motkniven
 • Antal knivar standard 28
 • LOC intervall 4 - 22 mm
 • Snitt/minut 15820
 • Steglös trumbottenjustering/fjäderbelastad trumbotten Standard
 • Spec. majsutrustning Flera konfigureringsalternativ
 • Utkastare, strut

 • Rotationsvinkel 210 degree
 • Utlastningshöjd 6,00 m
 • Diameter utlastningsrör 34x23 cm
 • Automatisk backspegels funktion / parkerings läge
 • Drivning rotation Växellåda
 • Slitplåtar i utkastet
 • Accelerator specifikation Rotordiam. 595 mm, 8 vingar, 1980 v/min, fjäderbelastad bakplatta
 • Motor

 • Motortyp MTU 6R 1300 (EU steg 5)
 • Antal cylindrar och slagvolym 6 cyl / 12,8 liter
 • Max. effekt 490 hkr
 • Max. effekt 360 kw
 • Drivning

 • Transmissionstyp Steglöst variabel hydrostatisk drivning med hjulmotorer för upp till 40 km/tim
 • Max. fälthastighet 25 kmh
 • Max. transporthastighet 40 kmh
 • Slirkontroll
 • 4-hjulsdrift Som tillval
 • Drivning inmatningsbord Steglöst justerbar
 • Drivning inmatningsvalsar Steglöst justerbar
 • Hjulaxlar

 • Styrande axel Bakaxel
 • Upphängning bakaxel Individuell hjulupphängning med dubbla individuellt upphängda länkarmar med fjäderbelastning och hydrauliska stötdämpare (bakaxel upphängning av Chapman-typ). Den individuella hjulupphängningen och fjädringssystemet på bakaxeln ger avsevärt förbättrad svängradie. Det betyder också att BiG X är extremt lättmanövrerad även vid tuffa, ojämna underlag (också utrustad med större däck). Den individuella hjulupphängningen ger också makalös komfort.
 • Hjul

 • Framdäck 800/65 R32 -som standardutrustning (transportbredd på 3,00 m). "OBS" kan utrustas med andra däckdimensioner.
 • Tillval däck dimensioner fram 900/60 R32, 710/70 R42 CHO, 800/70 R38 CHO, 900/60 R42 CHO
 • Bakdäck 540/65 R30 som standardutrustning. "OBS" kan utrustas med andra däckdimensioner.
 • Tillval däck dimensioner bak 620/70 R30 N, 710/60 R30, 620/70 R30 N, 710/60 R30
 • Förarhytt

 • Automatisk Klimatanläggning
 • Luftfjädrad förarstol
 • Ruttorkare framåt och sidorna 1 fram, 1 vänster, 1 höger
 • Tillval

 • Inmatning av gröda EasyFlow Pick-up, Xdisc rotorslåtter skärbord, X Collect majs skärbord
 • Tankvolym ensileringsmedel 275 l

Övriga modeller

Media

Om tillverkaren

I över 100 år har KRONE varit en pålitlig tillverkare av moderna vallmaskiner från Tyskland. Idag består deras sortimentet av premiummaskiner för grovfoderskörd, däribland pressar, slåttermaskiner, hövändare, strängläggare, fyrkantsbalpressar och självgående exakthackar.

KRONE är ett familjeägt företag som levererar pålitliga, högkvalitativa och hållbara maskiner med målet att öka kundens produktivitet. För servicepersonalen har de ett gediget utbildningsprogram och en stor databas som gör det enklare att supportera i en felsökning.