hero-image

BiG Pack 1290 VC Gen. 5

Kontakta oss
Kontakta mig

Fyll i formuläret så kontaktar vi dig

Tack för ditt intresse!

Vi på Farmers First hör av oss!

Ett fel inträffade!

Ett fel inträffade, försök igen

Listpris från

3 109 000 kr

Exkl. moms

Pris

Här kan du se våra färdiga paket och är du inloggad ser du rätt pris istället för listpris. Har du andra önskemål om maskinutrustning? Kontakta våra produktspecialister för skräddarsydda lösningar.

Bygg din egen

Kontakta gärna oss via mail sales@farmersfirst.se, över telefon 040-22 32 50 eller om du hellre vill använda "Boka ett möte"-knappen för att komma i kontakt med en produktexpert för att få hjälp med att konfigurera en maskin som passar dig och dina behov eller om du vill ha mer maskininformation, prisuppgifter och information om våra servicelämnare.
-Hjärtligt Välkommen med alla dina frågor och undringar.

Skapa konto eller logga in för att ta del av vårt erbjudande!

Logga in Skapa konto

Beskrivning

Pålitlig och effektiv skörd med BiG Pack 1290 VC!
Den här storbalspressen har en balstorlek på 120 x 90 cm och justerbar ballängd mellan 1,00 upp till 3,20 meter. Den producerar välformade balar och är utrustad med smarta funktioner för att uppnå hög densitet och samla in allt material på fältet - inte bara halm utan även förtorkat ensilage.

Balar med hög densitet minskar kostnaderna

Med det variabla fyllnadssystemet (VFS) kan man uppnå hög baldensitet vid låga hastigheter. Materialet förkomprimeras i förkammaren innan det förs upp och pressas ytterligare i presskanalen, vilket resulterar i robusta och tunga balar. Den högre baldensiteten gör att antalet balar minskar vilket gör att kostnaderna för transport och lagring minskar samt att garnförbrukningen minskar. Det är inte bara kostnadseffektivare utan även miljövänligare.

Låt tekniken hjälpa dig att få en förstklassig foderhantering!

Den här maskinen har flera smarta funktioner som gör driften enklare. VariCut är ett av BiG Packens snittverk som erbjuder upp till 51 knivar för högkvalitativ kortklippt halm. Den drivs av en rem för maximal effekt och prestanda och stannar automatiskt vid överbelastning, med enkel återstart från hytten. Dess integrerade knivskydd och enkla underhåll gör den till ett bekvämt val med praktisk serviceplåt ovanför knivarna och en utdragbar ram för enkel hantering vid underhåll.
Låt tekniken hjälpa dig att få en förstklassig foderhantering!

En maskin med smidigt underhåll

Den här maskinen är konstruerad för att minimera underhåll och rengöringsinsatser, vilket sparar både tid och pengar. Trots sin kraftfulla prestanda har den lägre bränsleförbrukning per ton pressad halm och förvaringsmöjligheterna för balgarn gör det möjligt att arbeta ostört hela dagen. Detta innebär att du får en kostnadseffektiv lösning som inte bara är kraftfull utan också ekonomiskt fördelaktig för din verksamhet.

Robust konstruktion som håller länge

En maskin som är enkel att underhålla kommer att hålla längre, men ännu bättre är när det finns funktioner som minskar underhållet. EasyFlow pickupen utan kamstyrning med färre rörliga delar minskar slitage och behovet av underhåll. Garnförvaringen har också gummitätningar som standard för att effektivt hålla damm och smuts borta från förvaringsutrymmena. Utöver detta har alla BiG Pack storbalspressar höj- och sänkbara maskinsidor som ger enkel åtkomst, ett centralt smörjsystem, drivningskomponenter med överbelastningskopplingar i stället för brytbultar samt ett rengöringssystem för knytarna med tryckluft eller hydrauldrivna fläktar.

Egenskaper

Maximalt flöde av grödan

Med Active pickup får du maximalt flöde av grödan med fem pålitliga och effektiva rader av pinnar med 55 mm avstånd. Den kamlösa designen och den extra drivna inmatningsrullen är en kombination som är känd för att effektivt rensa fältet även under svåra förhållanden. Med en imponerande arbetsbredd gör den att du kan arbeta i högt tempo och därmed få en hög timproduktion. Krones Active Pickup anpassar sig smidigt till markkonturen med pivoterande stödhjul och har en strängrulle monterad i överkant som trycker ihop stora höga strängar för effektiv insamling. Höjden justeras enkelt och snabbt för olika grödor och förhållanden och de två flexibla hjulen följer kurvor smidigt så att inget missas.

Jämn storlek och form varje gång

För en smidigare hantering och lagring av balar är det avgörande att varje bal är av samma storlek och form. Därför är alla BiG Packs utrustade med teknologi som garanterar konstant form på balarna vid varje pressning. En elektronisk kontroll för ballängden är centralt monterad i balkammarens botten, och föraren kan enkelt välja densiteten från 0 % till 100 % via styrenheten. Därefter anpassar ett intelligent tryckreglersystem automatiskt trycket i balkammaren med hjälp av två sensorer som mäter kraften från presskolven. Balkammarens form säkerställer också att varje bal får släta och snygga kanter.
Snittverk som ger kortklippt halm

Snittverk som ger kortklippt halm

VariCut är BiG Packens snittverk med ett variabelt knivkontrollsystem som utmärker sig med maximalt 51 knivar för att producera högkvalitativ kortklippt halm. Rotorn och Pick-Upen drivs av en rem, vilket erbjuder maximal effekt och prestanda. Vid eventuell överbelastning stoppas drivningen av Pick-Upen och rotorn och knivarna svängs automatiskt ut från materialflödet. När det orsakande problemet avhjälpts, återupptas arbetet enkelt igen hydrauliskt från hytten genom att starta om drivningen av Pick-Upen och rotorn igen. Då svängs även knivarna in i materialflödet igen.

Integrerat knivskydd och enkla byten

Knivkassetten i VariCut har en praktisk serviceplåt ovanför knivarna som enkelt kan vikas upp med ett handgrepp för att avlägsna skörderester och avlagringar. Ett integrerat tryckluftssystem med munstycken blåser rent området runt knivarna och det individuella knivskyddssystemet. Knivkassetten sitter monterad i en utdragbar ram för att hålla ihop knivkasseten och bibehålla precisionen under arbete, samt för att absorbera eventuella vibrationer. Dessutom är ramen med knivkassetten lätt att hantera vid underhåll; ramen med knivkassetten kan enkelt skjutas ut åt sidan, monteras av och flyttas med en palltruck.
Integrerat knivskydd och enkla byten

Hög baldensitet även i lägre hastigheter

VFS (Variabelt Fyllnadssystem) från KRONE hjälper till att skapa robusta och tunga balar, även när man arbetar med tunna strängar och låg arbetshastighet. Materialet matas in i inmatningskanalen till förkammaren där det förkomprimeras. När det förinställda trycket uppnåtts lyfts det upp i balkanalen och bildar en balkaka. Med det variabla fyllnads systemet kan låg inmatning från tunn sträng kompenseras så att balkakorna ändå blir lika stora och balen likformig oavsett strängstorlek. I presskanalen pressas balkakan mot redan pressat material i den blivande balen, av presskolven som slår 45 slag/minut och får extra mycket kraft av det stora svänghjulet. PTO-hastigheten kan minskas till 800 varv per minut för att kolven ska slå 36 slag per minut och skapa robusta balar även i lägre hastigheter eller med mindre material, samtidigt som man sparar bränsle. Med en automatisk överbelastningskoppling ser systemet till att alltid leverera maximal prestanda och jämnt komprimerade balar.

Robust drivsystem

På Krones storbalpressar överförs all kraft genom starka drivaxlar, växellådor och överbelastningsskydd, och här finns inga kedjor eller brytbultar vilket ökar pålitligheten. För BiG Pack med VariCut används en separat 4-spårig polyrem för att driva pickupen och snittverket. Remdrivningen stängs av automatiskt vid blockering för att undvika skador och startar bara när pressen är igång. Den är också skyddad av en slirkoppling vid start och aktiverar en automatisk avstängningskoppling vid överbelastning för extra säkerhet.
Robust drivsystem

Pålitlig knytning med V-knytaren

Att producera högdensitetsbalar i höga hastigheter med stabila knutar är en utmaning. Krone och Rasspe har därför utvecklat ett patenterat knytarsystem med kompakta V-dubbelknytare som hanterar garn med minimal dragkraft. Resultatet är perfekta knutar även i högdensitetsmaterial och hög körhastighet, samtidigt som det inte lämnas kvar några garnrester i fält. Alla BiG Pack Gen. 5-modeller är utrustade med ett rengöringssystem som använder en luftström från hydrauldrivna fläktar för regelbundet rengöring som garant för att knytarna hålls rena och kan klara av även de tuffaste och dammigaste förhållandena.

Vallskördens bästa vän är pålitliga maskiner!

Pålitliga maskiner är ovärderliga för en smidig vallskörd. Med BiG Packens minimala underhåll och färre lösa delar minskar slitaget, vilket innebär att du kan fokusera mer tid på själva skörden och samtidigt spara pengar. Dess smörjsystem gör underhållsarbetet till en enkel uppgift även under skörden. I Farmers First Underhållsapp finns färdiga underhållsplaner att använda som bidrar till minskad stilleståndstid, ökad livslängd och bättre begagnatvärde.
Vallskördens bästa vän är pålitliga maskiner!
Effektiv förvaring för långa arbetsdagar

Effektiv förvaring för långa arbetsdagar

De uppdaterade förvaringsutrymme för balgarn har kapacitet för upp till 30 st balgarn, oavsett om garnrullarna väger 11 eller 15 kg/st. De tätade och dammfria garnlådorna är integrerade i de hydrauliskt nedsänkbara sidopanelerna och öppnas enkelt uppåt för smidig påfyllning. Garnlådorna har LED belysning som standard.

Bättre koll på grödans vattenhalt (tillval)

Med tillvalet av vattenhaltsmätare kan du hålla koll på grödans vattenhalt i realtid via hyttens monitor. Sensorn ger ett varningsmeddelande om vattenhaltsnivån överstiger de förinställda gränsvärdena, vilket gör det möjligt att optimera din skörd och säkerställa att du skapar perfekta balar varje gång.
Bättre koll på grödans vattenhalt (tillval)
Säkerställ att balarna har rätt vikt (tillval)

Säkerställ att balarna har rätt vikt (tillval)

Om du vill hålla koll på om balens vikt uppfyller dina kunders behov, är det integrerade vågsystemet rätt tillval. Terminalen visar inte bara vikten på varje enskild bal, utan även den totala vikten av de färdiga balarna. Med detta system kan du säkerställa att du levererar exakt vad dina kunder efterfrågar varje gång.

Optimera effektiviteten under skörden med BaleCollect! (tillval)

En baluppsamlare kan effektivisera skörden mycket i kombination med storbalspressen. Krones BaleCollect samlar upp till tre fyrkantsbalar som är 120 cm breda eller fem stycken som är 80 cm breda. Detta gör det enklare att spara tid, minskar kostnader, minska markpackning och uppnå hög produktivitet under skörden. Läs mer om BaleCollect här.
Stora däck och casterstyrd tandemaxel

Stora däck och casterstyrd tandemaxel

Alla BiG Packs Gen. 5 har nya BPW-axlar och kan utrustas med antingen 500/60 R22.5 eller 620/50 R22.5 däck. Trots olika bredder håller båda storlekarna maskinens bredd under 3 meter. Den fjäderupphängda boogietandemaxeln säkerställer en smidig och tyst gång i hastigheter upp till 60 km/h, vilket minskar belastningen på både operatören och maskinen. De casterstyrda bakhjulen ger mjuk hantering av svängar och låser automatiskt i rakt fram-läge vid backning eller hög fart.

Se bra ut i mörkret (tillval)

De tre valfria LED-arbetsljusen lyser upp området bakom balpressen och pickupen framtill. Anslut enkelt ljusen till den befintliga kabelhärvan och styr dem från terminalen. Med detta tillval får man bästa möjliga sikt under nattskiftet.
Se bra ut i mörkret (tillval)
Kontrollterminalerna

Kontrollterminalerna

 • Högupplösta färgdisplayer med touchfunktion
 • Samtliga KRONE BiG Pack storbalspressar är ISOBUS kompatibla.
 • Om KRONE BiG Pack är kopplad till en ISOBUS-kompatibel traktor kan du använda traktorterminalen för att styra balpressen.
Även den enklare modellen DS 500 från KRONE erbjuder bekväm och omfattande kontroll av alla huvudfunktioner via en färgdisplay med touchfunktion. CCI 800 och CCI 1200 ISOBUS-terminalerna tar användarkomforten till en högre nivå och erbjuder en skärm som visar både maskinens omfattande funktioner, och bild från inkopplad kamera.

Smidig anslutning med Krone SmartConnect (tillval)

Krone SmartConnect KSC är kärnan i KRONE:s datamanagementsystem. Oavsett om du föredrar Agrirouter, KRONE Smart Telematics eller enbart E-Solutions-programvarulicenser, så är Krone SmartConnect med sitt SIM-kort för flera nätverk det smidigaste sättet att etablera anslutning. Den loggar automatiskt in på det nätverk som ger bäst mottagning på platsen och är standardutrustning på BiG Pack.
Smidig anslutning med Krone SmartConnect (tillval)
Få en bra överblick med KRONE Smart Telematics

Få en bra överblick med KRONE Smart Telematics

Krone Smart Telematics ger en överblick över maskiner och data, vilket effektiviserar skördekedjan utan onödiga telefonsamtal. Tydliga balkartor och detaljerad information följer med varje bal och möjliggör omfattande dokumentation. Enkelt konverteras data till PDF-rapporter på bara några klick.

Stabilt stödben (tillval)

För att göra det ännu enklare att koppla till och från maskinen kan man som tillval utrusta den här modellen med ett hydrauliskt stödben. Detta gör hanteringen smidig och säker, och du kan vara trygg i att din utrustning står stadigt när den inte används.
Stabilt stödben (tillval)
Mjuk start och jämn drift (tillval)

Mjuk start och jämn drift (tillval)

Det stora svänghjulet som väger cirka 610 kg absorberar belastningar och håller maskinen i jämn drift med mindre kraftanvändning. Hydraulmotorn accelererar svänghjulet före kopplingen av traktorns PTO och den mellanliggande växellådan minskar slitaget på drivaxeln samt ökar PTO-hastigheten för maximal svänghjulsprestanda. Vissa modeller kan ha hydraulisk starthjälp som standard, för övriga modeller är hydrauliskt startassistanssystem som säkerställer en smidig maskinstart, ett tillval som rekommenderas. Systemet består av 2 st hydraulmotorer som accelererar svänghjulet, tills traktorns PTO kommit upp i rätt varvtal.

Fler tillval

 • Kamerasystem för säker backning
 • Extra uppsättning knivar
 • Hydraulisk starthjälp
 • Integrerad vattenhaltsmätare
 • Integrerat vågsystem
 • Olika operatörsterminaler
 • Extra garnhållare
 • System för ensilage tilllsatsmedel
 • Agrirouter – databas för delning av data
Fler tillval

Specifikation

  Allmänt

 • Maskintyp Fyrkant- storbalspress med snittverk
 • PTO effektbehov 190 hkr
 • Effektbehov 140 kw
 • Dimensioner

 • Arbetsbredd pickup 2,35 m
 • Transportbredd 2,99 m
 • Transportlängd 8,85 m
 • Transporthöjd 3,45 m
 • Vikt 12800 kg
 • Ram & tillkoppling

 • Drag tillkoppling Drag för nedre dragpunkt, obligatoriskt val av dragtyp
 • Drag tillkoppling, alternativ Kuldrag K80, dragögla Kat II eller III, 40 mm hitchögla
 • Antal hjulaxlar 2
 • Tillval hjulaxlar Fast eller styrande tandem
 • Broms Hydraulisk eller tryckluft
 • Garnförvaring 30 x 15kg garn
 • Inmatning

 • Pickup specifikation EasyFlow aktiv pick-up med strängvals och driven matarvals 2,35 m arbetsbredd, fem rader pinnar utan kamstyrning, pinnavstånd 55 mm 16x6.50-8 rundsvängande stödhjul
 • Snittverk
 • Snittverkstyp Rotorsnittverk VariCut (VC), styrsystem för knivgrupp Enkelknivs låsanordning Knivkassetten kan dras ut åt sidan
 • Snittverk specifikation 51 knivar ( 51, 26, 25, 12, 5), eller 26 knivar (26, 14, 12, 6, 6).
 • Snittverk min. längd 44 eller 22 mm teoretisk snittlängd mm
 • Balkammare

 • Balkammare bredd x höjd 120 cm x 90 cm cm
 • Ballängd 1m - 3,20 m
 • Antal kolvslag/minut 45
 • Knytare

 • Knytartyp V-knytare standard
 • Antal knytare 6
 • Knytare, rengöringssystem Krone Power Clean, hydrauldrivna fläktar
 • Tillval knytare Dubbelknytare
 • Multibale system
 • Hjul

 • Däckstorlek standard 500/60 R 22.5
 • Däckstorlek tillval 620/50 R 22.5 154D, 620/55 R26.5 (OBS Totalbredd), 710/50 R26.5 (OBS Totalbredd)
 • Elektronik

 • ISOBUS kompatibel
 • Tillgängliga terminaler DS500, CCI 800, CCI 1200
 • Hydraulik

 • LS hydraulik
 • Alternativ hydraulik OC cirkulerande
 • Tillval

 • Balsamlarvagn möjlig
 • Dragmonterad halmhack möjlig
 • Halmhack specifikation 96 roterande knivar, 2 rader med 47 motknivar ger teoretiskt 21mm hacklängd

Övriga modeller

Media

Om tillverkaren

I över 100 år har KRONE varit en pålitlig tillverkare av moderna vallmaskiner från Tyskland. Idag består deras sortimentet av premiummaskiner för grovfoderskörd, däribland pressar, slåttermaskiner, hövändare, strängläggare, fyrkantsbalpressar och självgående exakthackar.

KRONE är ett familjeägt företag som levererar pålitliga, högkvalitativa och hållbara maskiner med målet att öka kundens produktivitet. För servicepersonalen har de ett gediget utbildningsprogram och en stor databas som gör det enklare att supportera i en felsökning.